[ccphrow]
[ccphcolumn lg=”8″ md=”8″ sm=”12″ xs=”12″ ]

Am primit de multe ori intrebari precum: “De ce as veni eu la o sedinta de consiliere pentru dezvoltare personala?”; “Ce are asa de deosebit o astfel de sedinta fata de o intalnire cu un prieten, o discutie cu un preot sau chiar un sfat de la parinti sau profesori?”. Atunci cand discutam cu cineva si ii incredintam o situatie personala, plasam cumva responsabilitatea noastra interlocutorului, sperand sa obtinem un raspuns, o confirmare, o linistire.

In toate aceste situatii, “capcana” se afla tocmai in interlocutori, pentru ca fiecare dintre ei poate ca te va asculta cu atentie si interes, insa iti va da raspunsuri, sfaturi sau confirmari din punctul lor de vedere, ca urmare a experientei lor de viata. Apoi, cand tu le vei aplica, poti constata ca nu se potrivesc cu felul tau de a fi. Am observat la oamenii cu care interactionam, dar si la propriile persoane, ca toti suntem deschisi catre schimbare si traim cu perceptia gresita ca pentru asta trebuie sa facem ceva concret, masurabil si cuantificabil.

[/ccphcolumn]
[ccphcolumn lg=”3″ md=”3″ sm=”12″ xs=”12″ ]
lk
[/ccphcolumn]
[/ccphrow]

     Secretul succesului nu consta in a face, ci in a fi, a te cunoaste, a te accepta si a te iubi asa cum esti. Succesul din exterior este doar o reflectare a succesului din interior. Succesul nu reprezinta ceea ce faci, ci ceea ce esti.

          Consilierea pentru dezvoltare personala este un proces de invatare continua despre cine esti si ce alegi sa fii sau sa devii, in prezenta unei persoane cu pregatire de specialitate, care sa poate facilita procesul si care sa te insoteasca pe drumul tau catre schimbare, fara judecati de valoare, etichetari sau interventii personale.

Foarte des se face confuzia intre psihoterapie si consilierea pentru dezvoltare personala. Daca in prima situatie vorbim de un proces care se axeaza pe identificarea problemei, a momentului cand ea a aparut si tratarea simptomului sau a situatiei, in cea de-a doua situatie vorbim despre un proces care se axeaza pe identificarea solutiilor si plasarea lor in viitor, solutii pe care fiecare persoana le identifica singura, avand toate resursele necesare.

CONSILIEREA este:

– o forma confidentiala de a oferi sprijin de catre o persoana specializata care poate ocupa temporar sau permanent rolul de consilier, prin aplicarea unor tehnici care vizeaza sustinerea clientului in procesul decizional si invatarea modalitatilor de rezolvare a problemelor care privesc diferite segmente ale vietii familiale,sociale, profesionale.

CONSILIEREA este o forma speciala de comunicare, o relatie de sprijin bazata pe incredere, ascultare, atentie, respect, acceptare neconditionata, confidentialitate, nonevaluare.

Prin consiliere, individul este ajutat sa se cunoasca mai bine, sa isi constientizeze si sa isi inteleaga problemele, sentimentele, motivatiile, sa ia decizii importante.

(Bocsa Eva, Consilierea in asistenta sociala, note de curs)

Scopul consilierii este de a ajuta persoanele in procesul de dezvoltare prin identificarea prorpiilor resurse, gasirea propriilor solutii si sprijin pentru implementarea acestora in viata reala. Un astfel de proces se poate desfasura doar in conditii de egalitate, acceptare neconditionata, autenticitate,non-judecare, incredere si empatie.

Iata diferentele majore intre un proces de consiliere versus un proces psihoterapeutic:

 [ccphrow]
[ccphcolumn lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
CONSILIERE

– centrata pe procesul de invatare si educare

– centrata pe comportamentul normal (lipsa medicatiei)

– resurse multidisciplinare

– axata pe probleme cotidiene (de etapa)

– ofera metode rapide de schimbare comportamentala

[/ccphcolumn]
[ccphcolumn lg=”6″ md=”6″ sm=”12″ xs=”12″ ]
PSIHOTERAPIE

– centrata pe procesul de vindecare

– centrata pe deficiente

– psihologie/medicina

– axata pe probleme profunde

– ofera metode complexe de teraapie si poate dura ani


[/ccphcolumn]
[/ccphrow]

 

 Ce este cu adevarat important pentru tine?

 Ce vrei sa intelegi mai bine? 

 Ce vrei sa fie diferit?

 

Hai sa ne cunoastem si poti primi mai multe detalii in mod gratuit la o prima sedinta de consiliere pentru dezvoltare personala;

 

Valentina Tulica-Arsene